社会・政治・経済・法律

第138回「制度と組織の経済学」研究会 (共催:IPP研究会)

2021年7月16日 (金) 13:30 から 15:00

The Osaka Workshop on Economics of Institutions and Organizations, OEIO, meets every month to exchange research ideas on institutional and organizational economics. Participants include both people specialized in theoretical research and those in empirical research. Topics of meetings might be about microeconomic theory, macroeconomic theory, or economic history..., whatever on institutional and organizational economics.

We meet at monthly workshops at Osaka School of International Public Policy, Osaka University, during semesters, and hold spring and summer conferences at Institute of Social Science, The University of Tokyo, during spring and summer breaks. Presenters of monthly meetings at Osaka are only invited. Some slots of the spring and summer conferences are open for submission.

日時:2021年7月16日(金)13:30 ~ 15:00(日本時間)
方法:オンラインにて開催 (申込後にZoomの情報をお送りします。)
申込:rmikami@iss.u-tokyo.ac.jp 東京大学社会科学研究所 三上様宛

Presenter:
Keisuke Kawata and Masaki Nakabayashi, Institute of Social Science, The University of Tokyo

Title:
"Persistent Mind: The Effects of Information Provision on Policy Preferences"

Abstract:
We implemented an online panel survey with a randomized conjoint design three times over one year in Japan to track the direction of respondents’ preferences within a multi-attribute public policy space. The policy space consisted of spending on education, infrastructure, health insurance, pensions, and welfare programs for poor individuals as well as fiscal retrenchment.
Providing information on the poverty rate in the first wave directed respondents' preferences toward support for welfare programs by either increasing or reallocating the budget. The effects had persisted in the second wave 5 months later across a diverse range of respondents' backgrounds or political positions. In the third wave one year later, the effects had attenuated.

日時: 2021年7月16日 (金) 13:30 から 15:00
場所: オンラインにて開催
参加登録: 必要(メール)
連絡先: 東京大学社会科学研究所 三上様宛