社会・政治・経済・法律

第135回「制度と組織の経済学」研究会 (共催:IPP研究会)

2021年4月16日 (金) 13:30 から 15:00

The Osaka Workshop on Economics of Institutions and Organizations, OEIO, meets every month to exchange research ideas on institutional and organizational economics. Participants include both people specialized in theoretical research and those in empirical research. Topics of meetings might be about microeconomic theory, macroeconomic theory, or economic history..., whatever on institutional and organizational economics.

We meet at monthly workshops at Osaka School of International Public Policy, Osaka University, during semesters, and hold spring and summer conferences at Institute of Social Science, The University of Tokyo, during spring and summer breaks. Presenters of monthly meetings at Osaka are only invited. Some slots of the spring and summer conferences are open for submission.

日時:2021年4月16日(金)13:30 ~ 15:00(日本時間)
方法:オンラインにて開催 (申込後にZoomの情報をお送りします。)
申込:rmikami@iss.u-tokyo.ac.jp 東京大学社会科学研究所 三上様宛

Presenter:
Katsuya Takii, Osaka School of International Public Policy, Osaka University(大阪大学 瀧井克也)

Title:
" How can a college's admissions policies help produce future business leaders? "

Abstract:
This paper examines the long run impacts of expanding the range of subjects in higher education admission examinations using a historical event, the reform of Japanese entrance examinations in 1979. Our results show that degree programs that are forced to increase the number of subjects increases the probability of graduates being appointed onto the board of directors of publicly traded companies despite reducing the measured average intellectual ability of students in the program. This suggests that by broadening the range of subjects, colleges can select students who can master a wide range of knowledge and transform them into future business leaders.

日時: 2021年4月16日 (金) 13:30 から 15:00
場所: オンラインにて開催
参加登録: 必要(メール)
連絡先: 東京大学社会科学研究所 三上様宛