社会・政治・法律

Let's reinvent journalism: Share Your Learning Curve

2012年1月19日 (木) 13:00 から 14:30

Have you ever found yourself interested in a particular topic and tried to learn more about it through a series of internet searches, only to find that you are more confused than when you started your search? This workshop looks at how to improve the sharing and consumption of information through the tool that is the internet. Explore this new style of participatory journalism with Joris Luyendijk, a journalist putting this into practice through an online blog with the Guardian newspaper.

Osaka University Workshop EU Seminar Series No.1

Joris Luyendijk, Journalist (Author of People Like Us: Misrepresenting the Middle East)

Date/time: 13:00-14:30, Thursday 19 January 2012

Hosted by: OSIPP (Osaka University), EUIJ Kansai, and Eiji Press

Supported by: Royal Netherlands Consulate-General in Osaka-Kobe

Venue: Lecture Theatre (2F), OSIPP Building Toyonaka Campus, Osaka University (capacity: 80)

The workshop will be conducted in English and is free of charge.

Moderator: Virgil Hawkins, Associate Professor, OSIPP (Osaka University)

1月19日(木)13:00~14:30

大阪大学ワークショップ EUセミナー・シリーズ第1弾

『ジャーナリズム再構築――「学びのカーブ」を共有しよう』

講演者:ヨリス・ライエンダイク(Joris Luyendijk) ジャーナリスト

ある話題に興味を覚えて、インターネットで検索はしてみたものの、結局のとこ ろ何がなんだかわからない! そんな経験はありませんか?

インターネットを 通じてどんどん物事が複雑になっていく今の時代に、「より分かりやすく伝え る」にはどうすればいいのでしょうか?

ガーディアン紙オンラインブログで読者を巻き込んだ取材を実践するライエンダイク氏と考えよう!

主催:大阪大学大学院国際公共政策研究科/EUIJ関西/英治出版

後援:オランダ王国総領事館

会場:大阪大学豊中キャンパス国際公共政策研究科(OSIPP)棟2階講義シアター

大阪府豊中市待兼山町1-31    http://www.osipp.osaka-u.ac.jp/ja/access/