科学・技術

ロンドンの聖ポール教会にある不思議な「ささやきの回廊」という不思議な音波の現象の発見から始まった音波研究から生まれた新しい一分子イメージングの技術に関するセミナーを行います。

タイトル:On-chip Whispering Gallery Optical Resonators and Microlasers: A tool for detecting and measuring single particles and single molecules
演者:Şahin Kaya Özdemir, PhD
所属:Dept. of Electrical and Systems Engineering, Washington University in St. Louis, Missouri USA
要旨: Whispering-Gallery-Mode (WGM) optical microresonators, with their microscale mode volumes and ultra-high-quality factors, have shown great promise for applications in various fields of science, spanning from optomechanics and frequency combs to on-chip microcavity lasers and label-free bio-chemical sensing. In this talk, after briefly introducing the physical concepts behind these resonators, I will highlight some of the milestone applications with an emphasis on bio-chemical sensing with ultra-high-resolution. Then I will report a new sensing method that we have developed for the detection and measurement of individual nanoparticles. Contrary to the conventional approach of monitoring spectral changes in a single resonance, this new technique rely on the splitting of a single resonance mode into two resonances upon perturbations within close proximity of the resonator. I will first present the results of experiments using passive WGM microtoroid resonators, with which polystyrene nanoparticles down to 20nm and individual Influenza virions could be detected and measured one-by-one with a single shot measurement [1]. Then, I will show how the detection limit can be improved to reach down to 15nm for polystyrene, 10nm for gold nanoparticles, by incorporating a gain medium (rare earth ions such as erbium and ytterbium) into the resonator and using it as a microlaser [2]. I will end the talk with a discussion on some of the opportunities and challenges.
参考文献:
[1] J. Zhu, S. K. Ozdemir, Y.-F. Xiao, L. Li, L. He, D.-R. Chen & L. Yang, Nature Photonics 4, 46 - 49 (2010).
[2] L. He, S. K. Ozdemir, W. Kim, J. Zhu, & L. Yang, Nature Nanotechnology 6,428–432 (2011).

日時: 2011年10月12日 (水) 14:00 から 15:00
主催: 大阪大学 免疫学フロンテイア研究センター マラリア免疫学
場所: 大阪大学 免疫学フロンテイア研究センター IFReC研究棟 2階 大会議室(1)
参加登録: 不要