医療・健康  [単位認定]

微研セミナー: The new model of HIV entry -The fusion with endosomal membrane-

宮内博士は米国メリーランド大のDr. Melikyanの下でウイルスの膜融合についての研究に従事しました。 従来HIV感染時のウイルスー細胞間膜融合はpHに依存しないことなどから細胞表面で起きるとされていましたが、彼らは膜融合を可視化する巧妙な実験系を駆使して定説の再検討を試みました。 その結果、他のpH依存型膜融合活性を持つウイルスと同様にHIVの膜融合もエンドソームで起きていることを強く示唆する複数のデータを得、これまでのパラダイムを覆す結果として大きな注目を集めました。
Enveloped viruses including Human Immunodeficiency Virus (HIV) must fuse to cellular membrane to achieve their infection. The membrane fusion is mediated by the conformational change of viral envelope protein. In low pH-dependent viruses, low pH provokes this conformational change. These viruses utilize low pH environment in endosome to mediate membrane fusion. On the other hand, in low pH-independent viruses, the conformational change of envelope protein is triggered by the cognitive viral receptor binding. HIV is a low pH-independent virus and their viral receptors exist on cell surface. Thus, it has been thought that HIV fuse on cell surface in general. However, some reports suggest the involvement of endocytosis pathway in HIV infection. To examine where HIV fuse in (on), we measured the kinetics of HIV fusion in real time by two different methods. From both experiments, we obtained data that strongly suggest the HIV fusion in endosome. Moreover, endocytosis inhibitors also inhibit HIV fusion. We propose the model of HIV infection that HIV binds to receptors on cell surface and then enters into the cells by endocytosis to complete the membrane fusion. The HIV entry through endosome may affect efficiency of various anti-HIV drugs (e.g. fusion inhibitory peptides or neutralize antibodies).

参考文献
Miyauchi K, Kozlov M. M, Melikyan, G. B. Early steps of HIV-1 fusion define the sensitivity to inhibitory peptides that block 6-helix bundle formation. PLoS Pathogens 5(9): e1000585. 2009.
Miyauchi K, Kim Y, Latinovic O, Morozov V, Melikyan, G. B. HIV enters cells via endocytosis and dynamin-dependent fusion with endosomes. Cell 137(3): 433-444. 2009.

*本セミナーは医学研究科修士課程の単位認定セミナーです。&br;&br;

演題: The new model of HIV entry

-the fusion with endosomal membrane-

演者: 宮内 浩典 博士

(国立感染症研究所 エイズ研究センター)