科学・技術  [単位認定]

Seminar by Dr. Dana Carroll (Universtiy of Utah),Efficient Gene Targeting with Zinc-finger Nucleases

ZFN(Zinc-finger nuclease)は、いまや遺伝子の改変に欠く事のできないツールになって来ています。今回の講演では、Father of ZNFと言われるDr. Carrollにコンセプトから最新の結果までを発表してもらう予定にしております。奮って参加してください。お待ちしています。
Dr. Dana Carroll
Professor of Biochemistry, University of Utah School of Medicine

Zinc-finger nucleases (ZFNs) are targetable DNA cleavage reagents that have been adopted as gene targeting tools. ZFN-induced double-strand breaks are subject to cellular DNA repair processes that lead to both targeted mutagenesis and targeted gene replacement at remarkably high frequencies. This talk will briefly review the history of ZFN development and summarize applications that have been made to genome alterations in many different organisms. Most of the work in my lab has been done with the fruit fly, Drosophila melanogaster, where we have explored mechanisms of repair of ZFN-induced breaks and attempted to optimize aspects of the gene targeting procedure. Recently we have focused our attention on properties of the donor DNA that affect the efficiency of gene replacement. Other issues that impact the utility of ZFNs will also be addressed.

日時: 2011年12月12日 (月) 16:00 から 17:30
主催: 医学系研究科 環境・生体機能学 竹田 潤二
場所: 医学部 共同研究棟 7F セミナー室
参加登録: 不要